המגבלות הכלכליות הנוכחיות
דוח חדש של הפורום הכלכלי China Finance 40 Forum (CF40) קרא ביום שני האחרון לרשויות להאיץ את קיצוצי הריבית ולהגביר את ההוצאות של הממשלה כדי להמריץ הביקוש. לאחרונה, סין יישמה שורה של צעדים כמו קיצוצי ריבית כדי לתמוך בצמיחה הכלכלית. עם זאת, צעדים אלו העלו חששות לגבי ההשפעה הפוטנציאלית שלהם על רווחיות הבנקים.
צורך בקיצוץ הריבית
אנליסטים טוענים בדוח של CF40 כי קיצוץ בריבית הוא חיוני להתמודדות עם הביקוש הנמוך. בעוד הבנק המרכזי מודע לסיכונים הקשורים לרווחיות הבנקים, הדוח טוען כי העלויות של عدم פעולה עלולות להיות כבדות יותר. הביקוש החלש עלול להוביל לעלייה בהלוואות בעייתיות ולחץ נוסף על מרווחי הרווח של הבנקים.
נתוני שוק ההלוואות
בשנה הנוכחית, שיעור ההלוואה הפרימיום בן חמש השנים (LPR), שהוא מדד מרכזי לשיעורי המשכנתא, קוצץ בסך הכול ב-60 נקודות בסיס בשלושה קיצוצים נפרדים. צעדים מדיניים אחרונים כללו קיצוץ של 20 נקודות בסיס בשיעור המדיניות וכן קיצוץ של 50 נקודות בסיס יחס החובה למוסדות פיננסיים.
גירוי הביקוש
זאנג בין, עמית בכיר ב-CF40, ציין כי "נכון שחלק מהמוסדות הפיננסיים עשויים להתמודד עם לחצים לפשיטת רגל. עם זאת, זה לא מצדיק היסוס בקיצוץ ריביות. הבנק המרכזי יכול לנקוט בצעדים הנדרשים לטיפול במוסדות פיננסיים שמתקשים".
חיזוק ההוצאות הציבוריות
הדוח מציע שכדי להמריץ את הביקוש, הוצאות הממשלה צריכות לעלות על הצמיחה המשותפת של התוצר המקומי הגולמי (GDP) והאינפלציה. זאנג הסביר שאם סין שואפת לקצב צמיחה של 5 אחוזים לתוצר המקומי הגולמי ואינפלציה של 2 אחוזים בשנה הבאה, ההוצאות הציבוריות צריכות לגדול בקצב העולה על 7 אחוזים. בשנים שלפני המגפה, גם עלה שיעור הצמיחה של ההוצאות הפיסקליות של סין והגיע לעשרה אחוזים.
הצורך במדיניות פיסקלית חזקה
גואו קאי, עמית בכיר נוסף ב-CF40, הדגיש את הצורך בשאיפה ליעדי תוצר מקומי גולמי Nominal כדי להתמודד עם האתגרים של סביבה עם ריבית נמוכה. אם קצב הצמיחה של GDP הממשי יאט, אזי עמיתי המדיניות יכולים ליישם מדיניות פיסקלית או מוניטרית מורחבת כדי להמריץ את האינפלציה ולשמור על המומנטום הכלכלי.
אופטימיות לגבי העתיד
אנליסטים מביעים אופטימיות לגבי מערכת המדיניות המקיפה שהוצגה לאחרונה. הם מאמינים שהיישום היעיל של צעדים אלו יהיה קרדינלי למקסם את היתרונות שלהם ולבנות את הבסיס לצמיחה כלכלית בר קיימא בעתיד.