המציאות הנוכחית של חקלאי הקקאו
בחוף השנהב, היצרן הגדול בעולם של קקאו, ענף הקקאו היה במשך שנים רבות מקור הכנסה משמעותי עבור רבים מהחקלאים. אולם, בעיות כמו מזג האוויר הקשה ומחלות צמחים פגעו בקטיף בשנים האחרונות.
הלחץ מהשוק הבינלאומי
כעת, חקלאי הקקאו חוששים עוד יותר בעקבות תוכניות המיסוי של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, הכוללות מס של 21% על מוצרים מחוף השנהב, שהוא הגבוה ביותר בין מדינות מערב אפריקה.
על אף שטראמפ עצר את תוכניות המיסוי למשך 90 יום לבחינה נוספת, הרשויות בחוף השנהב הזהירו כי מס כזה יכול לשדרג את מחירי הקקאו ול destabilize את השוק המקומי על ידי האטת מכירותיהם.
השפעת המחירים על החקלאים
חוף השנהב מייצרת בין 2 מיליון ל-2.5 מיליון טון קקאו בשנה, כשסביבות 200,000 עד 300,000 טון מיוצאים לארה"ב. בשנת 2023, חוף השנהב ייצאה קקאו בשווי 3.68 מיליארד דולר, מה שמעיד על חשיבות הענף.
חלק ניכר מהחקלאים המקומיים חושבים כי כל מס אמריקאי עלול לערער שוק שכבר נלחם עם תפוקות נמוכות והכנסות מצומצמות, מה שמקשה עליהם לעמוד בדרישות השוק הגלובלי של שוק השוקולד.
"אם נשמע שהנשיא האמריקאי הולך להטיל מס על מחיר הקקאו, זה באמת לא טוב עבורנו, זה לא עוזר לנו," אמר חקלאי קקאו מקומי.
ההשלכות של מזג האוויר
בעוד שהמחירים לחקלאים המשיכים לעלות, זה נובע גם ממזג האוויר הבלתי סדיר בחוף השנהב. לפי מחקר של חברה בריטית, המחיר של קקאו מיוצא תופס עלייה של 32% בשנים האחרונות.
ענף הקקאו סובל ממנו, יחד עם גנרליה מקמרון, צפון ניגריה וגאנה, שמייצרים כשלושה רבעים מהקקאו בעולם.
העניינים הכלכליים בשוק הגלובלי
הקקאו סוחרים בשוק עולמי בצורה מוסדרת, כאשר הממשלה בחוף השנהב בדרך כלל קובעת את המחיר עם תחילת כל עונה. המחירים המקומיים נמוכים יותר מהמחירים הגלובליים, מה שמקשה על הרווחיות של החקלאים.
החוקרים מציינים שהם שוקלים כבר עליית מחירים של קקאו אם המס האמריקאי ייכנס לתוקף.
"מיסוי של טראמפ גורם לנו בעיות. אנו כבר מרגישים את ההשפעות," אמר בוס דאיירה, מתאם איגוד חקלאי הקקאו בבואפל בחוף השנהב.
מצד שני, סוחרי הקקאו באירופה עשויים להרוויח יותר מהמחדל האמריקאי, שכן השוק האירופי יזדקק ליותר קקאו מחוף השנהב אם המכס ייכנס לתוקף.
(הכיסוי: פול קקאו נצפה על עץ בחווה ליד אגבווי, חוף השנהב.)