מבוא
בשנה האחרונה, היינו עדים לעלייה משמעותית במכשולים המסחריים במדינות רבות. מכשולים סחר אלו משפיעים לא רק על הסוחרים עצמם אלא גם לאורך כל הכלכלה. בשיחות שנערכו בפגישות האביב של ה-IMF בוושינגטון, מנהלת ה-IMF, קריסטלינה גיאורגיבה, ציינה כי עלייה במכשולים סחר יכולה להעמיס על השותפויות המסחריות ובסופו של דבר לפגוע גם בעסקים ובצרכנים.
מהם מכשולים סחר?
מכשולים סחר הם חוקים, תקנות או צעדים שהממשלות נוקטים בהם כדי להגביל את הייבוא או הייצוא. דוגמאות למכשולים כאלה כוללים מכסים גבוהים, קיבולות מוגבלות על ייבוא ומגבלות רגולטוריות. בזמן שממשלות עשויות לטעון שהמכשולים הללו נדרשים כדי להגן על התעשיות המקומיות, הם עלולים לגרום לעלייה במחירים המוטלים על הצרכנים.
ההשפעה על הכלכלה
לפי גיאורגיבה, צמיחה כלכלית אינה מתרחשת על ידי שיעור חיובי בלבד אלא גם על ידי חריצת הגבולות והגברת הסחר. סחר חופשי מפחית את העלויות ומביא לעושר בכלכלה. כאשר ישנם מכשולים סחר גבוהים, הדבר יכול לגרום לירידה בהשקעות ובכך להגביל את הצמיחה הכוללת.
מדוע זה חשוב?
כלכלות שזוכות לגישה קלה לשווקים אחרים נוטות לצמוח מהר יותר. לדוגמה, מדינות כמו קנדה וגרמניה נהנות מסחר רב עם מדינות אחרות, מה שמסייע להן לשמור על עוצמה כלכלית. ובמובנים רבים, סחר הוא כמו מים; הוא חיוני לצמיחה, אבל מכשולים בו יכולים להטביע כלכלה.
התרחישים העתידיים
בתקופה הבאה, כל המדינות נקראות לבחון מחדש את המדיניות המסחרית שלהן כדי לאזן בין הגנת התעשיות המקומיות לבין הצורך לגבור על האתגרים הכלכליים הגלובליים. לעתים, עדיף להתמקד בשיתופי פעולה כלכליים שיכולים לסייע לכולם לצמוח.