הצגת המצב
כמו במלחמה הקרה של המאה ה-20, שבה הגרעין היה הכלי המרכזי, כיום אנו עדים למלחמה קרה חדשה שבה בינה מלאכותית (AI) משחקת תפקיד מרכזי. המדינות מתמודדות במאבק עז לשליטה בטכנולוגיה שמבטיחה לשנות את עולמנו.
המאמץ האמריקאי לשליטת ה-AI
ארצות הברית חורגת במהרה לעקוב אחר שלטון ה-AI. פרויקט סטארגייט הוא יוזמה רחבת היקף בשווי של 500 מיליארד דולר, שנועדה להגביר את השפעתה של אמריקה בתחום הפיתוח והתרבות של בינה מלאכותית.
יזם זה, שהוכרז על ידי הנשיא דאז דונלד טראמפ, נמצא בראשות טכנולוגיה של כוכבים כמו סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, ולארי אליסון מאורקל. המטרה היא לבנות מרכזי מידע רבי עוצמה בטקסס שיחזקו את תשתיות ה-AI וישמשו כמרכז למגוון רחב של אפליקציות טכנולוגיות מתקדמות.
יתר על כן, חוק ה-CHIPS והמדע האמריקאי מעניק מימון משמעותי לפיתוח שבבים, שהם מרכיב קריטי להתקדמות בתחום ה-AI. האמריקאים אף הטילו מגבלות על ייצוא טכנולוגיות מתקדמות לסין ולמדינות מת competผות, מתוך מטרה לעכב את התקדמותן.
סין: יריבה מובילה
סין מתמודדת כנגד ארצות הברית כמובילה העולמית בתחום ה-AI. תוכנית הפיתוח של הבינה המלאכותית החדשה שואפת להעניק למדינה שליטה עולמית בתחום עד שנת 2030.
המדינה משקיעה הון רב במחקר וחדשנות בתחום ה-AI, כולל ייצור שבבים וטכנולוגיות מעקב. DeepSeek, מעבדת AI סינית, השיגה הישג מרשים בכך שפיתחה מודל בינה מלאכותית פתוח עבור פחות מ-6 מיליון דולר, שמתקדם למול מערכות כמו GPT-4.
התחזקות הודו לקראת העידן הדיגיטלי
בהודו, ניכרת מגמה דומה. ממשלת הודו מצהירה על תוכניותיה לפיתוח מודל AI עצמאי. המשקיעים ההודיים השקיעו ב-18,000 מעבדים מתקדמים כדי לפתח את היכולת החישובית להזדמנויות AI.
באופן מעניין, עלות חישוב מודלי AI בהודו תהפוך לזולה מאוד כאשר הממשל מספק סובסידיות, דבר שיקל על פתיחת אפשרויות חדשניות בתחומי הבינה המלאכותית.
האיחוד האירופי: אבן דרך לאתיקה
על אף שהאיחוד האירופי אינו נמצא בחזית הכוח הטכנולוגי, הוא מתמקד ביישום ו< b>רגולציה של הבינה המלאכותית באמצעות החוק על אינטיליגנציה מלאכותית.
מלזיה: כוכבת עולה באזור ASEAN
מלזיה מתכננת לקחת על עצמה תפקיד מרכזי באזור ASEAN בתחום ה-AI עם השקפה על הפיכת המדינה למוקד חדשנות דיגיטלית. ההשקעות בטכנולוגיה ופתרונות AI ממלאות תפקיד מכריע בהפיכת האזור למרכז יצירתי של חדשנות וביטוי טכנולוגי.
המילחמה הקרבה: מי יכתוב את הקוד המכריע?
מרוץ ה-AI הוא לא רק תחרות טכנולוגית. זהו קרב על השפעה וכוח, בינה מלאכותית יכולה לשנות את הכלכלה, אסטרטגיות צבאיות, ואפילו את הנרטיב העולמי. השאלה היא לא רק מי ינצח אלא כיצד התחרות הזאת תעצב את עתידנו.