מהם הסיכונים העיקריים לעולם?
לפי דוח סיכוני העולם לשנת 2025 שהגיש הפורום הכלכלי העולמי (WEF), הסיכונים הבולטים כוללים סכסוכים, שינויי אקלים, ומידע כוזב. הדוח, שפורסם ביום רביעי, מדגיש כי אין זמן לבזבז, וכי נדרשות פעולות משותפות על מנת להתמודד עם האתגרים הללו ולבנות עתיד עמיד יותר.
הסכסוכים בעולם
עם צמצום הסיכונים הכלכליים, סכסוכים גיאופוליטיים והפערים החברתיים מזוהים כנושאים בוערים. הסכסוך המזוין בין המדינות נחשב לסיכון החמור ביותר לשנה הקרובה, כאשר כשליש מהנשאלים ציינו אותו כאחת הדאגות הגדולות ביותר שלהם.
מידע כוזב והשפעותיו
המידע הכוזב נחשב לסיכון מיידי המהווה איום חמור על cohesion החברתי והביטחון הציבורי. הוא מחליש את האמון הציבורי ומעמיק את הפערים בין המדינות ובתוך המדינות עצמן.
סיכונים סביבתיים לעתיד
בנוגע לסיכונים לטווח הארוך, שינויי אקלים וטבע נחשבים לאתגרים המרכזיים בעשור הקרוב. אירועי מזג אוויר קיצוניים, אובדן בבעיות האקולוגיות ומחסור במשאבים הפכו לדאגות מדאיגות שהולכות ומתרקמות.
זיהום האוויר ואיומים נוספים על המערכות האקולוגיות הופכים להיות דאגות קיימות גם בטווח הקצר ובמקביל, ההכרה בהשפעות המזיקות של התחזקות גורמת להחמרה.
הטעויות הטכנולוגיות
סכנות המתקשרות לטכנולוגיות כמו בינה מלאכותית נחשבות לאיומים פוטנציאליים עתידיים נוספים. הפרת האיזון במידע לצד התפשטות המידע הכוזב יכולה לשנות את הנוף הטכנולוגי בקרוב.
תחזיות לעתיד
על פי הדו"ח, התחזיות לעתיד יהיו מאכזבות, שכן יותר ויותר מומחים חשים פסימיות לגבי המצב העולמי. ייתכן שהאתגרים הסביבתיים, הטכנולוגיים והחברתיים יביאו לחוסר יציבות ויחמירו את הפערים בשיתוף פעולה בין מדינות.
כפי שהדגיש מירק דוסק, מנכ"ל WEF, מדובר בזמן קריטי עבור המנהיגים הגלובליים לקבל החלטות נכונות: "למצוא דרכים לשיפור שיתוף הפעולה והעמידות או להתמודד עם פגיעות מצטברות". ההשלכות של ההחלטות הללו עלולות להיות חסרות תקדים.
כיצד להתקדם?
בהתבסס על המידע בדוח, יש צורך במאמץ קולקטיבי על מנת לחדש את האמון העולמי ולחזק את שיתוף הפעולה הבינלאומי. מארק אלסנר, מנהל יוזמת סיכוני הגלובליים ב-WEF, ציין כי "מאמצים להחזיר את האמון ושיתוף הפעולה הם חשובים יותר מתמיד".