תחזיות כלכליות אופטימיות פחות עבור הכלכלה האמריקאית לקראת 'יום השחרור' של טראמפ

ההשפעה של מדיניות טראמפ על הכלכלה

בעוד שמדיניות הכלכלה של דונלד טראמפ מתחילה להיכנס לתוקף, התחזיות הכלכליות לגבי הכלכלה האמריקאית והגלובלית מעוררות דאגה. ב-2 באפריל, טראמפ מתכנן להשיק את ה'יום השחרור' שלו, שיכלול הטלת מכסים על מדינות שגובות מכסים על מוצרים אמריקאיים. מומחים מעריכים כי המהלכים הללו יכבידו על הצמיחה הכלכלית של הכלכלה הגדולה בעולם.

מהם המכסים ואיך הם פועלים?

המכסים הוטלו בעקבות סיבות שונות כמו הגירה בלתי חוקית, סחר בסמים בלתי חוקי ואי-סדרים מסחריים. מדובר בעונש שאמור לעודד ייצור מקומי ולצמצם את התחרות מחו"ל. אך אזהרות רבות מהעולם הפיננסי מזהירות כי מלחמת מכסים כזו עלולה להוביל לעליית מחירים עבור הצרכנים האמריקאים ולפגיעה במגזר התעסוקה בארצות הברית.

סיכונים כלכליים

כלכלנים ב-Goldman Sachs צופים שסיכוי למיתון עומד על 20% בשנה הקרובה. בהתאם לכך, דויד קוסטין, ראש מחקר המניות של החברה, הסביר שתחזיות לצמיחה איטית יתורגמו לערכים נמוכים יותר במניות לאורך זמן.

תחזיות ממורן סטנלי

בעקבות השפעת המכסים, Morgan Stanley ציפתה לצמיחה של 1.5% ב-2025, בצניחה מהתחזיות הקודמות של 1.9%. הציפיות לשנת 2026 גם כן ירדו מ-1.3% ל-1.2%, דבר שמעיד על השפעות מסחריות משמעותיות ואבטלה גוברת.

ההשלכות על הכלכלה הגלובלית

עפ"י דו"ח ה-OECD, מלחמת הכספים עלולה לגרום לירידת התוצר הגלובלי ב-0.3% במהלך שלוש השנים הבאות, ולעליית אינפלציה בשיעור של 0.4% בשנה. תחזיות אלו מהוות תמרור אזהרה למשקיעים ובעלי עסקים בכל רחבי העולם.

סיכום הכלל

נראה כי כלכלה האמריקאית צפויה לצמוח לאט יותר בשנים הקרובות, וה-Congressional Budget Office ((CBO)) מזהירה שהצמיחה עשויה להאט גם בעשורים הקרובים, עקב עלייה בהוצאות הממשלה וגידול באוכלוסייה שולי.