מהי הדרך הנכונה לעיצוב הבית והאם כדאי ומשתלם לפנות לנגר, לחנות רהיטי מדף, ליבוא מסין או יבוא מאיטליה? זו השאלה הבוערת שמעסיקה את כל מי שבונים בית חדש או משפצים את ביתם בסטנדרט גבוה, והיא שהפכה את דוד סופר למומחה פורץ דרך בתחום הריהוט האיטלקי.
שני עשורים אחרי שהחל את דרכו כיבואן מותגים בלעדי, עומד סופר בראש 'קבוצת עוגן' המרכזת תחתיה פעילות בניה וביצוע, לצד חברת 'אומי' המייבאת מטבחי חוץ ופנים ורהיטים מתוצרת איטליה – כשמאחוריו אלפי משפחות שהגשימו חלום ונהנות מריהוט איטלקי איכותי, המשדרג את מראה הבית וסוחט קריאות התפעלות מכל אורח.
הראיון המקדים לכתבה זו, מפגיש אותי עם סופר במשרדו הממוקם בוילה בעלת קונספט מיוחד שאני באופן אישי לא הכרתי קודם לכן. הוילה מרשימה ומעוצבת מכף רגל ועד ראש ברחוב יותם 26, בהרצליה. שם, בין מטבחים, כורסאות ושלל רהיטים איטלקיים עוצרי נשימה, אנחנו יושבים לכוס קפה ושיחה על ריהוט איכותי, על סיפוק רצונות הלקוח הישראלי, על עיצוב אומנותי וגם על המהפכה האיטלקית שכובשת את ישראל.
לפני הכל, תרשה לי לשאול אותך למה לעצב בית עם רהיטים מאיטליה, כשאפשר לרהט עם מיטב החברות והמותגים הישראלים?
“שאלה מעולה" עונה סופר ומיד ממשיך. “האמת היא שלעצב את הבית עם רהיטים שנקנים מחברות בישראל זה מאוד נוח כי לכולנו יש גישה אליהן, אבל קשה להתעלם מהמחירים היקרים – שלא מצדיקים את האיכות והעמידות שלהם לאורך זמן ולצערי, המציאות היא שרוב הציבור בישראל קונה רהיטים באיכות שלא מצדיקה את המחיר היקר – ונאלץ לעצב את הבית מחדש כל מספר שנים."
רגע, אתה רומז שהצרכן הישראלי משלם ביוקר ולא מבחין בין ריהוט איכותי לזול?
"אני לא רומז, אני אומר את זה בפירוש ואני ממש לא מאשים את הציבור כי זה קורה שלא באשמתו. השוק נבנה על בורות הלקוחות שלא באמת מבינים את ההבדלים המהותיים בין שלל המותגים, והמציאות היא שכצרכני רהיטים, אנחנו מתרגמים מחיר לאיכות ובטוחים שאם המחיר יקר, אז המוצר חייב להיות טוב ואיכותי – וזו טעות איומה."
מה ההסבר שלך לטעות הזאת מצד הציבור?
"ההסבר נעוץ בכך שתעשיית הרהיטים מורכבת משני קצוות. בקצה אחד תמצא מוצרים יקרים מאוד המיובאים מחו"ל ומיועדים לשכבה קטנה של אנשים בעלי תקציבים מטורפים – ואדריכלים שמושכים אותם לשם, ובקצה השני תמצא מוצרים באיכות נחותה שמיוצרים במפעלים כאלה ואחרים. אותם מפעלים לוקחים באופן מסורתי דגמים של ריהוט איטלקי, מעתיקים ומייצרים אותם באיכות ירודה של חומרי גלם ועבודה ומשווקים אותם ברחבי הארץ – ולצערי, רוב הציבור קונה רהיטים נחותים כשהם ארוזים וממותגים מחדש, ובמקום לשלם עליהם מחיר זול, אנחנו משלמים את מחיר האמצע – בין היקר מאוד לזול, מבלי שיש לנו מושג מה אנחנו קונים, והעובדה שהרהיט נראה לנו יפה בעין, מצדיקה את הקניה בלב שקט, כשבשורה התחתונה מנצלים את חוסר הידע שלנו – ומדובר בתעשיה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה."
אתה יכול לתת דוגמה ספציפית לקנייה של ריהוט יקר שלטענתך לא שווה את מחירו?
"בהחלט. כשאתה קונה ספה לסלון ומשלם עליה 16,000 שקלים, אתה אומר לעצמך שזו חייבת להיות 'ספה טובה' כי היא עלתה הרבה כסף, אבל המציאות היא שהספה לא שווה 16,000 שקלים אלא 3,000 שקלים, אבל תוך כדי מכירה, משלים אותך שמדובר במחיר אמצע – בין הזול ליקר ביותר. עכשיו, אם תבצע חקר שוק, אז אתה תמצא את אותה ספה בדרום תל אביב, בנתניה ובחיפה וכל מה שמשתנה זה החלל שבו היא מוצגת לך, ואם כבר שאלת, אז מבחינתי קניה של רהיטים באיקאה עדיפה ואיכותית בהרבה יותר מרוב חנויות הרהיטים בארץ, ואם יש לך תקציב של 3,000 שקלים לקניית ספה אז לך לאיקאה, שם תקבל מוצר שעולה 1,200 ש"ח ונמכר ב- 3,000 ש"ח, לעומת רוב חנויות הרהיטים שיגבו ממך 3,000 שקלים ויעניקו לך מוצר ששוה 300 ש"ח – וזה ההבדל. אגב, אני מבטיח לך שאותם בעלי חנויות לא מרהטים את הבית שלהם עם הרהיטים שהם מוכרים לציבור."
או קיי. אז מה סוד הקסם של הריהוט האיטלקי שמבדל אותו מכל השאר?
"לפני הכל חשוב להבין שהאיטלקים הם עם של יצרנים, הם אלופים בייצור ובעיצוב ואיטליה היא המקום היחיד שמשלב תעשיה ברמות גבוהות לצד עיצוב בטוב טעם, וזו גם הסיבה שהתערוכה במילנו ממגנטת אליה את כל העולם, ובפועל האיטלקים מכתיבים אופנות ומובילים את השווקים בדגש על שוק האבן, שוק הריהוט, הפורצלן והמטבחים – זה הכל איטלקי, כל העולם מעתיק אותם ושוק האדריכלות והעיצוב הבכיר רוצה רק את הדבר האמיתי – את האיטלקי.
השורה התחתונה היא שרהיטים איטלקיים עשויים משילוב חומרים נכון, יוקרתי, עם טכנולוגיית ייצור שעומדת בתקנים אירופאים. הרהיטים עמידים לאורך זמן והמחיר שלהם מצויין בהתאם לערך המתקבל, בדגש על כך שהם מלווים אותך למשך שנים ארוכות בבית. מדובר למעשה בשילוב בלתי רגיל שמאפשר לך לקנות כורסה שמבחינה ארגונומית, אתה יושב עליה ומרגיש בנוח – היא לא תיפרם, היא לא תישחק, היא לא תכאיב לך בגב ולא רק שהיא יפה, היא גם פונקציונלית, וזו הנדסת אנוש במיטבה, וכשהנדסת אנוש משתלבת עם איכות עיצוב וייצור, אתה מקבל את תמצית הריהוט האיטלקי וזה מה שאנחנו מעניקים ללקוחות שלנו."
נשמע מעולה. מה העצה הכי טובה שלך לאנשים שבונים או משפצים את הבית ומתעניינים בריהוט איטלקי?
"אני תמיד מציע למצוא את הגשר בין חלום האדריכל ליכולת הלקוח, כדי שלא ייכנס לחובות מטורפים רק בגלל שריהט את הבית בהתאם לחזון האדריכל, וברוב המקרים 'המאבק' הזה נמצא על השולחן, כי עיצוב עולה הרבה מאוד כסף. ואם אתה שואל אותי, אז הבחירה בעיצוב וריהוט איטלקי, מאפשרת לך לשלם מחיר סביר ולקבל מוצר איכותי, מעולה שבהחלט שווה את ההשקעה."
עם יד על הלב, אפשר לקנות היום רהיטים איטלקיים במחירים שפויים?
"אז ככה, מי שבוחר לרהט את הבית ב- 25,000 שקלים שיבושם לו, אבל ריהוט איטלקי הוא לא הפתרון עבורו. לעומת זאת, מי שמתעניין בריהוט איכותי עם גימור טוב ולא מוכן לשלם 80,000 שקלים על ספה בודדת או פינת אוכל, אז בהחלט יש על מה לדבר. הציבור חייב לדעת שבין הרהיטים הנחותים והנפוצים, לבין הרהיטים היקרים שנמכרים לשכבת אוכלוסיה קטנה, בעלת תקציבים מטורפים ואדריכלים שמושכים לשם – יש עולם שלם ושם אנחנו פועלים. אגב, אם נשווה את עולם הרהיטים לעולם הרכב, אז בין המזראטי היקרה לדאצ'יה הזולה, רוב השוק הוא מאזדה וקורולה, ואנחנו יודעים להביא את 'המאזדה והקורולה' לשוק הרהיטים."
הראיון הזה מתקיים בוילה מהממת ומרוהטת 'איטלקית' בהרצליה – ואני חייב לציין שמדובר בקונספט מיוחד, שאשמח אם תספר עליו קצת…
"אני שמח שאתה אוהב את הוילה" אומר סופר וחיוך נבוך משתלט על שפתיו "הוילה מראה לך פחות או יותר איך נראה בית מרוהט ברמה מסוימת – עם מטבח, חדר שינה, סלון, ארונות ועוד, כך שאתה מרגיש כמו בבית ולא כמו בחנות רהיטים. מעבר לכך, השירות שלנו כולל גם עיצוב והעמדת הריהוט ברמה הגבוהה ביותר, והוילה המרוהטת מאפשרת לך לראות ולבחור קולקציה רלוונטית בעין. מדובר בפעולה חשובה שמעצבי פנים ואדריכלים לא תמיד יודעים לעשות בצורה נכונה – וזו עוד מומחיות ויתרון שלנו."
אני מתחבר מאוד לקונספט של הוילה, וחייב לשאול אותך אם בהשוואה לחנויות היוקרה או לרשתות הגדולות, מבחר הרהיטים המוצג בה מספיק כדי לענות ולספק את כל מנעד הטעמים של הציבור?
"התשובה היא כן כמובן ואני אסביר. כשלקוח נכנס לחנות רהיטים יוקרתית, הוא מצפה לקבל הכל במקום אחד ולא בא לו להסתובב עכשיו בשבע חנויות נוספות, וזה בדיוק מה שאנחנו – 7 חנויות במקום אחד. עכשיו, בשונה מחנויות רהיטים שבהן אתה עובר על 15 ספות, 8 חדרי שינה ו-20 שולחנות שמהם אתה בונה קולקציה, כאן בוילה הכל מתבצע בסגנון 'טיילור מייד'.
זה אומר שאנחנו לא מקובעים לתצוגה במקום, וכמות הספקים שאנחנו מנגישים ללקוח יכולה להגיע גם ל- 15 מותגים שמתאימים ונאספים בקפידה, והעבודה נעשית מול קטלוגים, חומרים ומבחר דוגמאות שיש ברשותנו, כולל בדים ונציגויות של מותגים. השורה התחתונה היא שמספיק לראות 2 שולחנות כדי להבין את הרעיון העיצובי ולהרכיב תמהיל מדויק, בדגש על הלבשה מושקעת של החלל הציבורי בבית, וקריטי לעשות את זה בצורה פרטנית ומדויקת."
אתה יכול להרחיב על רמת המחירים והעלויות של הריהוט האיטלקי?
"אני יכול לגלות לך שבהשוואה לעסקים אחרים בתחום הריהוט, אנחנו מוזילים עלויות של כ- 30 אחוזים וגם יותר. זה אומר שאם נדלקת על ספת עור איטלקי שעולה 60,000 שקלים, אז אצלנו תשיג אותה במחיר של 40,000 שקלים וגם תהיה בטוח שבעוד שנתיים, שלוש או עשר שנים, הספה תמשיך להיות נוחה ומרהיבה, בשונה מכל ספה אחרת שמתחילה להימתח ולהתבלות כבר אחרי שנתיים – והנה שוב צריך לקנות אחת חדשה."
אם כבר הזכרת קניה, אז מסקרן אותי לגלות מה התהליך שעובר על אנשים שמתכננים בניה או שיפוץ, כשהם מגיעים אליך לוילה?
"מדובר בתהליך אישי ומתמשך שמתחיל בהגעה לוילה עם תוכניות, צרכים ותפיסת עולם. הכל מתחיל במציאת תמהיל נכון לקונספט העיצובי, ומשם יורדים לפרטי פרטים בדגש על בניית תקציב מוגדר מראש. בשלב הבא אנחנו מאפיינים את הצרכים בבית – כגון מטבח, סלון, ספות, כורסאות, פינת אוכל, שולחן עגול או אולי מרובע, ובהמשך נכנסים לרזולוציה של חומרים, מידות, גדלים וכמויות, ולצורך כך משתמשים בקטלוגים מסוגים שונים."
על כמה פגישות מדובר, וכמה זמן נמשך התהליך כולו – מרגע ההזמנה ועד לסיום הפרויקט?
"יוצאים לדרך עם פגישה ראשונה שנמשכת בין 4 ל-5 שעות ומשם אנחנו מתחילים 'פינג פונג' של פגישות. בתום פגישת אפיון הצרכים, אנחנו נכנסים לרזולוציה של חומרים, מידות וגדלים שמובילים אותנו לשלב שבו עוברים על קטלוגים, ובוחרים בחירות ראשוניות ועקרוניות בעזרת תמונות, מחירים ומותגים רצויים. מדובר במותגים כמו 'Alf Dafre' ,'Ditre italia' ,'Sovet' ועוד – ובהמשך מתבצעת פגישה נוספת לחידוד כל מה שקשור לגימורים, לצבעים ולמידות בהתאם לצרכי תכנית העיצוב, כך שהשלב הבא הוא הזמנה של הריהוט, והתהליך כולו נמשך לכל היותר 120 ימי עסקים בהתחייבות שלנו מראש"
תשמע, אני מרגיש כמו באיטליה, אבל מה צריך לעשות מי שרוצה לברר פרטים ולקבל מידע נוסף על ריהוט איטלקי?
"אני מציע לכל מי שמתעניין בריהוט איטלקי, להשאיר לנו פרטי התקשרות ואנחנו נחזור אל כולם, אני מבטיח."