דנה דהאן: "אני עושה לאנשים סדר בראש! כשיש סדר בראש, יש שקט בגוף והחיים הופכים ממסובכים לפשוטים" (צילום מאגר אישי)
דנה דהאן (47) היא "המטפלת של תושבי הצפון". לכינוי המחמיא הזה היא זכתה אחרי שב – 14 השנים האחרונות, עזרה לציבור גדול של תושבי הצפון להעלים פחדים ומועקות, להכניס שקט לגוף, להיות 'העוצמה שהם' ולהתחיל לממש את עצמם בכל תחום בחיים – בדרך להיות מאושרים, שמחים ומסופקים.
את כל זה היא הספיקה לעשות בזמן שהיא מטפחת פרק ב' בזוגיות, מגדלת 3 ילדים ועוזרת לכל אדם הבוחר בכך – לקחת שליטה על החיים ולהפוך 'ערימות של בלאגן מחשבתי' למתווה ברור של בחירה ופעולה, לצד יכולת לשמור על רמת אנרגיה גבוהה, לקום כל בוקר בשמחה וקלילות ולהבין ש"אני ספק האנרגיה היחיד של עצמי" בלי להיות תלוי באף אחד אחר.
לראיון הזה אני מגיע ממקום מעט סקפטי והוא מתקיים בצל 'משבר הקורונה' המעצים בכולנו תחושות של פחד ומצוקה. למרות המציאות המאיימת והתחושה ש"זה לא בידיים שלנו", נראה שבהחלט יש פתרון להתמודדות עם הפחדים והתקיעות.
אנחנו נפגשים בקליניקה החדשה שלה ברגבה ובמהלך הראיון דהאן מתגלה כאישה חזקה, חכמה, בעלת אינטואיציה גבוהה ויכולת לפשט סיטואציות מורכבות מהסוג שמטריד את כולנו בחיים – בדגש על זוגיות, קריירה, כסף והורות. להפתעתי הרבה ובשונה משיטות טיפול רבות הקיימות בימינו, דהאן מצליחה בכישרון רב להעניק נקודת מבט שונה, נקיה וריאלית בכל מה שקשור לניהול מערכות היחסים הרגשיות שלנו מול כל אחד מהסובבים אותנו.
דנה, מה המשקל של 'משבר הקורונה' ברמות הפחד והדאגה שעוברים על הציבור בישראל?
"תראה" היא אומרת אחרי שניה של מחשבה. "הקורונה זרקה אותנו לסיר הלחץ של הבית וגרמה לנו לבלות שם הרבה מאוד שעות. תחשוב שאם בימים של שִגרה בני זוג מבלים יחד כארבע או חמש שעות ביממה, אז בקורונה המציאות הזו הפכה לקיצונית וההשלכות שלה הובילו לכך שקונפליקטים הפכו לחדים יותר, ובעיות שתמיד היה נוח לנו להתעלם מהן התחילו לעלות ולצוף. עכשיו, אם לכל זה תוסיף את אווירת הפחד ששלטה באוויר ותודלקה על ידי מהדורות החדשות והתקשורת באופן גורף, אז הנה לך מתכון מנצח להקצנה של בעיות בזוגיות".
תקני אותי אם אני טועה, אבל קונפליקטים ובעיות בזוגיות היו קיימים הרבה לפני משבר הקורונה – מה השתנה?
"כן, אתה צודק. הבעיות לא השתנו אבל הן הקצינו והאינטנסיביות שלהן התגברה. יש הרבה זוגות שחיים בדינמיקה שבה האישה מתפקדת כ'מרַצָה הגדולה' – זו שתמיד דואגת, אכפתית ומשקיעה. היא מנהלת פגישות עבודה בזום, היא דואגת לארוחות חמות לילדים, היא מנקה את הבית, מכבסת ומבשלת ובין לבין היא גם חוזרת ומדברת עם לקוחות וזה מתיש מאד, במיוחד כשבן הזוג מצידו לא מרוצה מכלום. הוא לא מעריך את ההשקעה והמאמצים שלה, הוא מתלונן רוב הזמן וברור שזה לא חשוב לו כמו שזה חשוב לה ואז נוחת עליהם משבר הקורונה. הם נאלצים לעבוד מהבית, נסגרים בו יחד להרבה שעות כל יום, ומהר מאוד היא מוצאת את עצמה עם הלשון בחוץ. היא עובדת 24/7 בתוך זוגיות מתסכלת בלי טיפה של סיפוק, שמחה או הכרת תודה על ההשקעה, ומהר מאוד היא מגיעה למצב שהיא מותשת, חסרת אנרגיה ואין לה יותר כח, חשק או רצון לטפח ולהשקיע בדינמיקה הזו."
דנה, אני פחות מתחבר לשימוש שאת עושה בדוגמאות כלליות שעוברות על ציבור גדול של אנשים, את יכולה להיות ספציפית יותר ולתת לי דוגמה מהחיים להקצנה מהסוג הזה בתוך מערכת יחסים?
דהאן לא נרתעת מהשאלה ומיד משיבה "אין עם זה שום בעיה. אני יכולה לספר על מטופלת שלי, אדריכלית בת 45 שלצורך הדוגמה נקרא לה ענת. היא נשואה 15 שנה, יש לה שלושה ילדים והיא הגיעה אליי אחרי שהקדישה את השנים הראשונות בזוגיות לחיזוק הקשר עם בעלה, לבילויים משותפים ולבניה של יסודות המשפחה שעליה תמיד חלמה. עכשיו, בשונה ממנה, בעלה הוא הייטקיסט שתמיד שם את העבודה התובענית בראש סדר העדיפויות שלו. העבודה תמיד היתה כל עולמו ועם השנים הוא גם התקדם וצמח בחברה."
אני עוצר אותך רגע כי את מתארת מציאות שכיחה של הרבה מאוד זוגות שעובדים למחייתם. אני טועה?
"אתה לא טועה בכלל, רק שהרבה עבודות הפכו בעידן שלנו לתובעניות יותר מבעבר. אני מדברת על עבודות שמשעבדות אותנו לשעות רבות ומאוחרות, או לכאלה שמחייבות אותנו לטוס לחו"ל ולהתנתק מהמשפחה למספר ימים או שבועות, וממקום של תסכול טהור, ענת מצאה את עצמה לבד כשהיא בורחת לעולמות שלה. הילדים גדלים, הם עצמאים יותר ולענת יש את החופש לעבוד, לפתח את העסק שלה, לבלות עם חברות ולצאת לחופשות בכל זמן שתרצה, ובעצם היא ובעלה חיים במציאות שבה כל אחד חי את חייו, עד הרגע שבו משבר הקורונה החזיר את שניהם הביתה ו"אילץ אותם" להתמודד מחדש עם הבעיות שתמיד היו בזוגיות אבל היה נוח להתעלם מהן. זו חבית חומר נפץ שיכולה להתפוצץ בכל רגע וזו מציאות שעוברת על מאות אלפי זוגות ישראלים."
ליצירת קשר עם דנה דהאן השאירו פרטים:
הפעם אני מסכים איתך ואם כבר דיברת על קריירה, אז אני מזכיר לך שלפני הראיון דיברנו על היכולת שלך לטפל בבעיות שמעכבות הצלחה בקריירה. למה התכוונת?
"תודה על ההסכמה שלך" היא עונה בחיוך קל ובלי להתבלבל ממשיכה "יש ציבור שלם של אנשים שברור להם שהם חייבים שינוי בקריירה אבל הם לא מסוגלים לעשות את זה. הפחד מביצוע שינוי אמיתי משתק אותם עד כדי כך שהם מוכנים לסבול את ההתעללות של הבוס, את הפחד מפני פיטורין ואת המשכורת הנמוכה. אין להם אומץ לדרוש העלאה מוצדקת בשכר וזה מונע את ההתקדמות שלהם בחיים. הם בטוחים שזה לא מגיע להם כי הם לא מספיק טובים – וזו טעות. אותם אנשים צריכים שינוי, אבל לא מצליחים להניע את עצמם לפעולה ולא עושים צעד בנידון. המחשבה שאולי הם יאבדו את מקור הפרנסה מפחיד ומשתק אותם והם לא פועלים."
בואי נחזור לפרקטיות. תני לי דוגמה מעשית לאנשים שסובלים בקריירה ולא מעיזים או לא מספיק אמיצים כדי לבצע שינוי שיקדם אותם
"אוקיי, הנה סיפור על מירב. אחות בכירה בקופת חולים שבגיל 50 הבוסית שלה ממררת לה את החיים, מתעללת בה ושואבת ממנה את כל האנרגיה. עכשיו תבין, מירב מאוד מסורה לעבודה שלה. יש לה תפקיד וסטטוס ניהולי והיא מקבלת החלטות קריטיות בכל יום."
על סמך ההיכרות בינינו, אני מניח שיש סיבה שבגללה אותה מנהלת מתעללת בה וממררת לה את החיים
"אתה צודק. מסתבר שהמנהלת שלה רווקה בת 55 והיא מאוד ממורמרת מהחיים. היא מתנהלת עם כל העובדים במחלקה בצורה מאד ביקורתית והיא אף פעם לא מרוצה, אף פעם לא מסופקת וקשה לה להוציא מילה טובה מהפה ולפרגן. מדובר במציאות שגרמה למירב להיות בפחד תמידי בעבודה. אני זוכרת סיפורים על 'הליכה על ביצים', על לילות בלי שינה ועל חשש תמידי שמלווה בחוסר רצון להגיע לעבודה, רק בגלל שכל בוקר מחדש המתינה לה שם בוסית עם פרצוף לא מרוצה שרק ירדה עליה והורידה אותה למטה בכל הזדמנות."
מה עשית עם זה ואיך הצלחת לעזור לה? הרי זה לא דבר שתלוי בה…
"הבעיה נפתרה אחרי כחודשיים של טיפול משולב בשיטת 'אקסס בארס' ו'ניאו הומנולוגיה'. למעשה לימדתי אותה להפסיק לרַצות ולהמשיך בעשייה שלה בלי לתת למצבי הרוח או ההערות של הבוסית לשנות את התפקוד או להשפיע עליה. סוף התהליך הוא כזה שהיום היא מבינה שהמִרמור של אותה מנהלת הוא לא אישי ולא קשור אליה או להתנהלות שלה בשום צורה. למעשה, מדובר בהתנהלות ביקורתית שנובעת ממרמור אישי על החיים שלה, מרמור שאותו היא מפנה כלפי כל העולם ומירב באמת הפסיקה לקחת את זה באופן אישי. היא למדה להתפקס בעצמה, באנרגיה שלה, בעשייה שלה והוקל לה מאד עד כדי כך שהיא חזרה לאהוב את העבודה, ליהנות ממנה ולשחרר את תחושת האשמה הנוראית שהיא לקחה על עצמה. היום מירב ישנה בלילות ועובדת ממקום של עשיה חיובית ולא ממקום של פחד על מה יהיה, מה יקרה ומה הבוסית תגיד לה הפעם."
אני מודה שזה נשמע טוב ואני אוהב את העובדה שמדובר בטיפול קצר יחסית. את יכולה להרחיב מעט על שיטת הטיפול שלך?
"בהחלט, השורה התחתונה היא שכדי לשפר את איכות החיים אנחנו חייבים להכניס לגוף שלנו שקט. עכשיו, שיפור איכות החיים מתחיל בהבנה שזה לא תהליך שקורה מעצמו ואנחנו חייבים להתחיל לטפל בעצמנו. אני תמיד אומרת שאנחנו כמו צמחים שחובה לטפל בהם כדי שיפרחו ולא יירקבו. בגלל זה אנחנו משקים, מדשנים, מטפחים ומוציאים את הקוצים שיקלו על הצמיחה, ומי מאיתנו שלא מטפל בעצמו, יכול לסיים את החיים בתקיעות ובחוסר שקט, ממש כמו צמח ששוכחים להשקות אותו והוא מתנוון ודועך."
אהבתי את הדימוי ועכשיו הגענו לשאלת מיליון הדולר: "איך מכניסים שקט לגוף ומשפרים את איכות החיים לשיטתך?"
"אז ככה. אני מטפלת, מייעצת ומובילה אנשים בתהליכי שינוי בעזרת שילוב של שתי שיטות שנקראות 'ניאו הומנולוגיה' ו'אקסס בארס'. אלו שיטות פרקטיות בלי הרבה חפירות מיותרות על העבר. מדובר בטיפול אישי וקצר יחסית שנמשך חודשים ספורים בדרך כלל, והוא שונה לחלוטין מטיפול פסיכולוגי שיכול להימשך שנים. הצלחת הטיפול נעוצה ביכולת לשנות את התפיסה של המטופל בהתאם לצרכים, לצד כלים לעבודה עצמית שמקבלים ממני."
רגע לפני שנמשיך, את יכולה להסביר קודם מהי שיטת 'ניאו הומנולוגיה'?
"בשמחה. הפירוש המילולי של 'ניאו הומנולוגיה' הוא תורת 'האנושות המתקדמת'. מדובר ביכולת לזהות דפוסי התנהגות שתוקעים אותנו בחיים, בדגש על תחומים כמו זוגיות, כסף, הורות ומערכות יחסים. בעזרת השיטה אנחנו בעצם "עוקפים" את דפוסי הפעולה הרגילים שמניעים אותנו בחיים. עכשיו תבין, כילדים אנחנו גדלים וסופגים את רוב המידע שלנו מהבית. אנחנו רואים את הדינמיקה בין ההורים, את ההתייחסות שלהם לקריירה, לכסף, למשפחתיות, ללימודים ולערכים – וכמו ספוג, המוח שלנו קולט את המידע ובונה את תפיסת העולם שמעצבת את חיינו ובאזור גיל 12-13 המערכת הדפוסית שלנו נסגרת בקטע ביולוגי לחלוטין, ומה שקורה זה שאנחנו מתחילים למחזר את הדפוסים שקלטנו ואלה הדפוסים שילוו אותנו כל החיים והם כוללים את השריטות, את התקיעות, הפחדים והעכבות שאנחנו סוחבים וסובלים מהם כל החיים."
תני לי בבקשה דוגמה ל'שריטת ילדות' שמלווה אותנו גם בחיינו הבוגרים
"יש לי שתי שריטות מעולות בשבילך. דמיין הורה שאומר לילד מילים בסגנון "אנשים הם מאוד מסוכנים ותיזהר מהם, אני לא רוצה שתאמין לזרים ותמיד תברח מהם". עכשיו, יכול מאוד להיות שבעתיד הילד לא יוכל לפתח אמון בבני אדם, ובחיים הבוגרים תהיה לו בעיה ליצור אמון בזוגיות, בהקמת משפחה או ביכולת לסמוך על אנשים ולעשות איתם שותפויות עסקיות וכדומה. דוגמה נוספת שעשויה ללוות אותנו בחיים היא הורים שאומרים לילדים ש'בשביל להרוויח כסף צריך לעבוד מאוד קשה' ומדובר בתפיסה מעוותת ולא נכונה. כולנו מכירים אנשים שמרוויחים הרבה מאוד כסף בקלות ולא מעבודה קשה, וזו דוגמה לחסם שתוקע אותנו מאוחר יותר בחיים. יש אנשים שעובדים בשתי עבודות ומגשימים את משפטי הילדות של ההורים שלהם במקום לחפש דרכים קלות יותר להביא שפע לחיים, ומי שלא יודעים איך לטפל בדפוס הזה לא יצליחו להשתחרר ממנו לעולם והשילוב של שיטת 'ניאו הומנולוגיה' ו'אקסס בארס' הוא המתכון המנצח להתגבר על כך."
אני מבין את שיטת ה'ניאו הומנולוגיה', מהי שיטת 'אקסס בארס' ואיך השילוב ביניהן עוזר לאנשים?
"בשונה מ'ניאו הומנולוגיה', 'אקסס בארס' היא שיטה רוחנית מעשית שנחקרה והוכחה מדעית כמאפשרת האצה של תהליכי שינוי ומודעות. השיטה מתורגלת בעשרים השנים האחרונות ב- 173 מדינות בעולם והיא משלבת כלים ליצירת שינויים בהרגשה ובמציאות. התרגום החופשי של צמד המילים 'Access Bars' מאנגלית הוא 'גישה לסורגים', כלומר גישה למחשבות שמעכבות אותנו בתודעה."
איך שיטת 'אקסס בארס' עובדת ואיך היא עוזרת לנו לשנות את המיינד?
"השיטה מאפשרת לנו לשחרר דפוסי חשיבה והתנהגות שסיגלנו לעצמנו כל החיים. בפועל מדובר על מגע עדין ב- 32 נקודות של מרכזי אנרגיה זעירים שנמצאים בראש. כל נקודה מאחסנת מטענים אלקטרומגנטים בצורת דעות, אמונות, תפיסות, זכרונות ורגשות שליליים שעד עכשיו עצרו ועיכבו אותנו ביצירת החיים שעליהם תמיד חלמנו, לצד היכולת להיות מי ומה שתמיד רצינו. עכשיו, כל נקודה מייצגת תחום אחר בחיים כמו כסף, הגשמה, מיניות, מודעות, יצירתיות, תקוות, חלומות ועוד. נגיעה עדינה בנקודות העוצמה האלו משחררת מחסומים בתחומים שונים ורלוונטים בחיינו. מחסומים שעד עכשיו לא אפשרו לנו ליצור את מה שתמיד רצינו."
לפני שניפרד הייתי שמח לגלות איך הגעת לתחום הטיפול בשיטת 'אקסס בארס' ו'ניאו הומנולוגיה'?
"אז ככה. בגיל 30 חוויתי שבר גדול מאוד בהריון הראשון שלי בעקבות לידה שקטה שעברתי. חוויתי דיכאון עמוק, לא הצלחתי לקום בבוקר ועברתי תקופה קשה של עצבות, צער וכעס גדול כלפי העולם. לא מצאתי את האור שלי עד שהגעתי ליהודית מילוא – מורת דרך והוגת שיטת ה'ניאו הומנולוגיה'. עם יהודית עברתי תהליך שנמשך שנתיים ושם בניתי את היסודות שלי, התחברתי לעצמי מחדש, הבנתי את הדפוסים שמניעים אותי ולמדתי איך לעקוף אותם ולשמור על האנרגיה שלי. עם התוצאות המבטיחות החלטתי שאני מצטרפת לקורס מטפלים אצל יהודית ואחרי שלוש שנים קיבלתי תעודה. במקביל, השתתפתי בסדנאות וקורסים שונים מבית 'אקסס בארס' והתחברתי לשתי השיטות בגלל השינוי שחוויתי באופן אישי. זה הרים אותי ובארבע עשרה השנים שחלפו מאז אני מלווה ומטפלת באנשים שעוברים תהליכים שונים בחיים. אני יכולה לגלות לך שהיום יש לי ארסנל כלים להתמודדות עם כל סיטואציה בחיים בדרך פשוטה, זורמת וחכמה – בלי לבזבז אנרגיה, בלי להרגיש אשמה ובלי לרצות אף אחד."
הסיפור שלך מרגש ומחבר אותי לשאלה למי מתאים הטיפול בשיטת 'ניאו הומנולוגיה' ו'אקסס בארס'?
"הטיפול מתאים לאנשים שרוצים ומוכנים לעשות שינוי! להתמודד עם הפחדים והחרדות שעוצרים אותם, להפחית דאגות וסטרסים ולהוביל שינוי אמיתי בחיים שלהם כבר בתוך מספר חודשים. מדובר באנשים שרוצים להיות "ספק האנרגיה היחיד של עצמם" בלי תלות באף אחד – לא בני זוג, לא בוס כזה או אחר ולא הילדים. בנוסף, הטיפול מתאים גם לכל מי שרוצים להשקיט את "הקול הפנימי" והמחשבות המציקות שחוזרות על עצמן שוב ושוב. התוצאה של הטיפול היא הפחתה יעילה מאוד במצבי דיכאון, חרדה ועייפות ויצירת בהירות לגבי קבלת החלטות, לצד יכולת להתמקד בעשייה ולהפחית את הפיזור המחשבתי. מעבר לכך הטיפול עוזר לשלוט על תגובות, לנטרל דרמות ועומס רגשי ולהקל על כאבי מחזור, כאבי ראש וגב לצד יצירת שינוי בהרגשה ובאנרגיה כמעט בלי מאמץ."
אני מודה שכל זה מתחיל להישמע טוב, אבל מה עושה מי שלא מתחבר לרוחניות ומדיטציות?
"בוא נתחיל מזה שאנחנו לא עוסקים כאן ברוחניות והשימוש במדיטציה הוא מינימלי ביותר. חשוב לי להבהיר שכל מי שמצטרף אליי מקבל ממני כלים פרקטיים לעבודה יומיומית, ואם אתה לא מתחבר לכלי מסוים אז לא נשתמש בו. מדובר בכלים שעוזרים לאנשים שלא להישאר תקועים במקום שהם נמצאים בו עכשיו, ויש חובה להתחייב לתהליך ולעשות אותו."
טוב, אותי שכנעת. מה חייבים שיהיה כדי לצאת לדרך ולהתחיל בתהליך?
"זה קל. כל מה שצריך זה מוכנות נפשית ורצון לטפל בעצמך לצד היכולת להקדיש שעה בשבוע לפגישה איתי. אגב, רצף הפגישות השבועיות הוא קריטי להצלחת התהליך. מעבר לזה עליך להתחייב לבצע את המטלות שאני נותנת לצד עבודה עצמית ורצון לטפל בעצמך. אני תמיד אומרת שאני רק המראה, אבל התהליך הוא שלך ויש תוצאות מהירות שמגיעות תוך מספר חודשים. האמת היא שכבר אחרי "טיפול בארס" אחד יש תחושה של קלילות וריחוף שאי אפשר להסביר אותם לצד הרבה דברים טובים במקביל, כך ששווה לנסות ואין כאן בכלל מה להפסיד."
איך כתושב המרכז אני מצטרף אליך לטיפול בקליניקות שממוקמות בחיפה וברגבה?
"אם בחרת והחלטת להצטרף אליי לטיפול משולב בשיטת 'ניאו הומנולוגיה' ו'אקסס בארס', אז חשוב לי להסביר שאחד הדברים שהביא איתו משבר הקורונה זה השימוש הנרחב באפליקציות תקשורת מסוג 'זום' וכדומה. כך שבהחלט ניתן לטפל ולעזור לכל מי שזקוק לכך במפגשים יזומים וקבועים מראש באינטרנט. בכל מקרה אני מציעה לכל המתעניינים במידע על טיפול בשיטה להירשם ולמלא פרטים ובשיחת היכרות טלפונית נוכל לברר התאמה והמשך טיפול למרות המרחק הפיזי."
>>> לשיחת התאמה והיכרות עם דנה (ללא עלות) לחצו כאן על הקישור ומלאו פרטים ליצירת קשר <<<