את הראיון המקדים לכתבה, קיימנו במשרדי הפירמה (אלטמן פוקס ושות') במתחם הבורסה ברמת גן. שם, ברקע נוף אורבני עוצר נשימה, ישבנו לשיחה על המורכבות הצפויה למשפחות נפגעות רשלנות רפואית בלידה, ואיך ליווי משפטי נכון יכול לסייע בקבלת פיצויים ראויים, המקלים על ההתמודדות הקשה.
לפני הכל, תרשו לי לשאול מה ההשלכות שאיתן נאלצת להתמודד משפחה שחווה אסון בדמות רשלנות רפואית בלידה?
"במובן הרחב" ממהר אלטמן לענות "חיי המשפחה עוברים למסלול מתמיד של מאבק, הסתגלות ותכנון עתידם של הנפגעים – ולמעשה, המשפחה נאלצת להתמודד עם השלכות קשות וארוכות טווח, שמשפיעות על הילד או על האם שנפגעו."
אני אשמח אם תרחיב על ההתמודדות והצרכים במידה והילד נפגע מרשלנות
"מדובר ברשימה ארוכה, והיא מתחילה בצורך למיצוי זכויות מול הביטוח הלאומי ובחירה של מוסדות רפואיים שיספקו טיפול ושיקום מותאם למצבו. כמו כן יתכן ובעתיד הילד יזדקק לאביזרים ותמיכה כמו כיסא גלגלים, סייעת במסגרת החינוכית או טיפולים ייחודיים שמחייבים השקעה כספית מתמשכת – וזה לא נגמר פה, כי כשהילד יגדל הוא יזדקק לעזרה שוטפת בבית כדי להתלבש, להתרחץ, כדי להכין לעצמו אוכל ומי יודע? אולי בעתיד הרחוק הוא גם ייאלץ להתמודד עם מגבלות פיזיות ונפשיות, שישפיעו על היכולת שלו להשתלב בחברה או בשוק העבודה, לצד הצורך בתמיכה נפשית שתסייע לו להתמודד עם תחושות של בידוד, תלות באחרים ועוד."
אכן הרשימה עצובה וכואבת – ובאותה נשימה, אשמח אם ניגע בהתמודדות המשפחה כאשר האמא היא מי שנפגעת מרשלנות רפואית בלידה
"עבור האם, ההשפעה היא לא פחות משמעותית. במקרים רבים, המחויבות לטיפול בילד מאלצת את האמא לוותר על מקום העבודה, והדבר מוביל להפסדי השתכרות ולהכבדה בעומס הכלכלי של המשפחה. אבל זה ממש לא נגמר שם, כי גם פעולות יומיומיות בבית, הופכות לאתגר ומצריכות עזרה חיצונית הן בתפקוד והן בתחזוקה השוטפת.
מעבר לכך, אמהות רבות מתמודדות עם השלכות נפשיות חמורות, הדורשות טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי קבוע, לצד שיקום פיזיולוגי הכרוך בעלויות גבוהות. מדובר בטיפולים כמו הידרותרפיה או פיזיותרפיה, שעלותם מכבידה על המשפחה ולא הזכרנו במילה את הלחץ הקבוע, את תחושת האשם, את הוויתור על שעות הפנאי ועל הקשרים החברתיים – שבתורם משפיעים לרעה הן על איכות החיים, והן על יחסי המשפחה והזוגיות."
מה הצעד הראשון שהייתם ממליצים למשפחה שנפגעה מרשלנות רפואית הקשורה למעקב ההיריון או ניהול הלידה לעשות?
"אנחנו ממליצים באופן חד משמעי לפנות לעורך דין לענייני רשלנות רפואית, בגלל שיש לו תפקיד חשוב מאוד בתהליך – כמי שעוזר לנפגעים להבין האם הייתה רשלנות רפואית בטיפול בהם או בקרוביהם. לא פעם קורה שמשפחות נפגעות מרשלנות רפואית בלידה, והן אינן מודעות לזכויות ולפיצוי שאולי מגיע להן – וחבל, בגלל שהפיצוי הכספי מממן את העלויות העתידיות הכרוכות בטיפול בילד או באם שנפגעו."
רגע לפני יישום ההמלצה, איך מתמודדים עם הקושי במעבר מעמדה של מטופל בבית חולים, לעמדה של אדם היוצא נגד הרופא או נגד בית החולים שמטפל בו?
"זו שאלה מעולה" משיב לי פוקס "והתשובה עליה היא שההליך המשפטי מתרחש 'מחוץ למערכת' – כלומר מחוץ לכותלי בית החולים, המחלקה, המיטות והאחיות. ההליך מתנהל בינינו כעורכי דין המייצגים לקוחות שנפגעו מרשלנות בלידה, לבין חברות הביטוח שאותן אנחנו תובעים – ומדובר פה בדיון סביב הסוגיה הרפואית כשבמקביל, הנפגעים בוודאי שממשיכים לקבל טיפול ולהסתייע במידת הצורך בבית החולים ובמערכת הרפואית. כמובן שאין כל משמעות להליך המשפטי על כך"
בשיחה שקיימנו לפני הראיון, סיפרתם לי על תיק רשלנות רפואית שייצגתם ונידון בבית המשפט העליון – אתם יכולים להרחיב במה מדובר?
"בוודאי" נוטל אלטמן את המושכות ומשיב "בשנת 2023 בית המשפט המחוזי בלוד פסק פיצויים בסך כ-2.8 מיליון שקלים הכוללים הוצאות משפט – בתיק רשלנות רפואית שייצגנו. בפסק הדין נקבע שהמרכז הרפואי "שיבא" התרשל במהלך ניתוח שהוביל לנכות, לכאבים כרוניים ולבעיות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. המדינה ערערה על פסק הדין וטענה שאין קשר סיבתי בין הניתוח לנזקים, אך ערעוריה נדחו בבית המשפט העליון ופסק הדין המחוזי נותר כשהיה – ובגלל הערעור שנדחה, שולם סכום משמעותי נוסף לתובע"
ברכות על ההישג – ואם בתביעות עסקינן, אז איך מתמודדים עם הצורך למצוא מומחה רפואי שיסכים לתת חוות דעת נגד קולגה?
"במרוצת השנים פיתחנו קשרים הדוקים עם מומחים רפואיים בכירים ומנוסים במגוון תחומים, ואנחנו יודעים כיצד למצוא את המומחה הנכון לכל מקרה – גם אם מדובר בנתבע שהוא רופא בכיר בתחומו. אגב, ניהלנו לא מעט תיקים כנגד רופאים בכירים במערכת הרפואית שגרמו לרשלנות, וזהות הרופא מעולם לא היתה חסם להגשת התביעה. כך לדוגמה בתיק בו הופענו בבית המשפט העליון נגד 'שיבא', הרופא המעורב אותו חקרנו בדיוני ההוכחות, היה מנהל המערך האורטופדי של בית החולים – והמומחה שכתב חוות דעת להגנה על 'שיבא', היה מנהל המערך האורתופדי בבית החולים רמב"ם ועדיין, בית המשפט פסק לטובת הלקוח שלנו וקבע שחוות הדעת מטעמנו עדיפה על פני זו של 'שיבא'."
עם יד על הלב, אתם לא מרגישים קושי בהגשת תביעה נגד רופאים שמקדישים את כל חייהם להצלת חיים?
"אין ספק שרופאים מקדישים ימים ולילות כדי להציל חיים, וכשרופא שוגה או מתרשל וגורם נזק, אנחנו לא מסתכלים עליו כמי שהתכוון חלילה להרע, ואנחנו גם לא תובעים אותו באופן אישי. תביעת רשלנות רפואית בלידה, מוגשת ומתנהלת מול חברת הביטוח של המוסד בו התבצע ההליך הרפואי – קופת חולים או בית חולים, ובמקרה של רפואה פרטית, הרופא מכוסה ב'פוליסת ביטוח אחריות מקצועית' המעניקה כיסוי לכל חיוב שיחול עליו – וחשוב מאוד להבהיר את הנקודה."
הנקודה ברורה. אז מה בעצם נחשב לרשלנות רפואית בהיריון או לידה?
"רשלנות רפואית בלידה, היא מצב שבו איש מקצוע רפואי חורג מהסטנדרטים המקובלים בתחום, ובכך גורם נזק לאם או ליילוד. למעשה, רשלנות רפואית בהריון ולידה מתפרשת על פני קשת רחבה של מקרים, כגון אי-גילוי מומים ותסמונות גנטיות במהלך מעקב ההיריון, וכתוצאה מכך – הולדת ילד הסובל ממומים קשים, לרבות מומים גנטיים. אי-התייחסות לסימני מצוקה של העובר, שמובילים ללידת ילד הסובל מנכויות הכוללות, לדוגמה, שיתוק מוחין, פיגור וכדומה. נזקים הנגרמים לאם כתוצאה מכשלים בניהול מהלך תקין של הלידה דוגמת קרע מיילדותי בדרגה 3 ו – 4, לצד רשלנות שעלולה להוביל להולדת ילד הסובל מנזקים נוירולוגיים, או כזו שתוצאותיה הן פטירה של היילוד טרם הלידה או לאחריה."
תנו לי בבקשה דוגמה נוספת למקרה רשלנות בניהול מעקב היריון בו ייצגתם
"ניהלנו הליך שהסתיים בהסדר פשרה, לפיו מוסד רפואי ישלם באופן מיידי למשפחה סכום של 7 מיליון שקלים. סיפור המקרה מצער במיוחד. מדובר באישה שהרתה היריון ראשון במסגרתו ביצעה סקר גנטי – והתגלה שהיא נושאת גן למחלה ששמה איקס שביר, אך בעקבות כשל מערכתי, תוצאות הבדיקה לא הוצגו בפני רופא מעקב ההיריון וגם לא בפני ההורים, שסברו לתומם שתוצאות הבדיקות הגנטיות תקינות.
התינוק נולד והחל להציג עיכוב התפתחותי, בגינו התחילו ההורים לבצע בירור רפואי. למרבה הצער רק במהלך ההיריון השני של האם, התגלה הכשל במקרה. במסגרת בדיקות היריון שביצעה האם, התגלה כי הילד הראשון נולד כשהוא סובל מתסמונת האיקס השביר, והעובר בבטנה גם הוא סובל מאותה תסמונת. הגילוי הנורא אילץ אותה בצער כבד ובלתי נתפס להפסיק את ההיריון, לעבור לידה שקטה ולהתמודד עם הצורך לטפל בילד פגוע לכל החיים בבית.
ההליך הסתיים כאמור בהסדר פשרה, בו נקבע כי המוסד הרפואי ישלם למשפחה סכום של 7 מיליון שקלים באופן מיידי – וזאת מעבר לסכום של 3 מיליון שקלים שישולמו על ידי המוסד לביטוח לאומי".
איך אפשר לנחם משפחה שעולמה חרב בעקבות רשלנות רפואית בהיריון ולידה?
"המציאות היא שאנחנו לא יכולים כמובן להחזיר את הגלגל לאחור, אבל אנחנו כן יכולים לסגור מעגל שבו הרשלן בא ואומר 'כשלתי ואכן אני נושא באחריות למקרה' ובשלב הבא, חברת הביטוח משלמת כסף עבור כל הנזקים שנגרמו כתוצאה מהרשלנות, ולמעשה היא זו שמממנת את כל מה שהמשפחה זקוקה לו, לרבות צרכי השיקום הנדרשים לרווחת הנפגע – לכל תקופת חייו."
בהמשך לדברים, מה התהליך שעוברת משפחה שנפגעה מרשלנות רפואית בהיריון ובלידה ומעוניינת בייצוג משפטי להגשת תביעה?
"כאשר משפחה חושדת שנפגעה מרשלנות רפואית בהיריון ולידה ומעוניינת להגיש תביעה, התהליך מתחיל באיסוף ותיעוד של כל החומר הרפואי הרלוונטי – מסמכי לידה, בדיקות הריון, תיק רפואי של האם והילד וכל פרט שעשוי להעיד על השתלשלות האירועים. בהמשך, תיקיית החומרים עוברת לבחינת עורך דין הבודק אם קיימת עילה משפטית לתביעה. הבדיקה נעשית יחד עם המומחים הרפואיים המקצועיים עמם אנו עובדים.
ככל שנמצאת עילה לתביעה, המומחה הרפואי עורך חוות דעת מקצועית לתמיכה בתביעת רשלנות רפואית. מדובר בשלב קריטי בתהליך, שכן חוות הדעת מספקת ניתוח רפואי-משפטי של המקרה, ומסבירה האם ואיך התרחשה הרשלנות ולאחר קבלת חוות הדעת, מוגשת תביעה לבית המשפט נגד הגורמים האחראיים – בית החולים, הרופא או הצוות הרפואי ומנקודה זו יוצא לדרכו ההליך המשפטי. בגלל חשיבותה המכרעת של חוות הדעת, המומחים הרפואיים עמם אנו עובדים הם רופאים בכירים מאוד, כולל מנהלי מחלקות ויחידות רפואיות בבתי חולים"
מניסיונכם, כמה זמן נמשך הליך תביעה עד לקבלת פיצוי כספי?
"מרגע הגשת תביעה לבית המשפט, תיקים רבים מסתיימים בתוך כשנה בממוצע – כאשר בפועל, רוב מכריע של תביעות מסוג רשלנות רפואית בלידה, מסתיימות בפשרה שאליה מגיעים אחרי ניהול משא ומתן בידי עו"ד מנוסה, במטרה להגיע לפיצוי מקסימלי ובדגש על כך שההגעה לפשרה בהליך המשפטי, אינה כוללת בשום פנים ואופן ויתור על כספי הפיצוי שמגיעים לנפגעים. ההבדל בפועל הוא שהנתבע משלם מבלי שיש פסק דין פומבי, שבו מפורטת הרשלנות שלו, אלא שהפרסום מתייחס להסדר הפשרה בלבד. חשוב לציין גם שתיקים שלא מסתיימים בפשרה ומגיעים להכרעה שיפוטית, עשויים להימשך כשנה אחת עד 3 שנים וחשוב להכיר בכך."
רק כדי לסבר את האוזן – עד כמה אתם מנוסים בתחום הרשלנות הרפואית?
"לאורך השנים, ניהלנו אלפי תיקים של תביעות מורכבות עם נפגעים, עם פגיעות ועם נזקים הנוגעים בכל תחומי הקשת הרפואית. אנחנו מייצגים משפחות, מלווים ומסייעים בניהול ההליכים המשפטיים ודואגים למיצוי מלוא הזכויות והפיצויים המגיעים להן. המשרד שלנו הוא משרד בוטיק העוסק ברשלנות רפואית בלבד, אנחנו מנהלים כל תיק יחדיו ובנוסף אלינו, משרדנו מעסיק 4 עורכות דין, כולן עם ניסיון רב בניהול תיקי רשלנות רפואית. לצדנו ומאחורינו פועל צוות אדמיניסטרטיבי מקצועי ומסור, שמלווה גם הוא את הלקוחות בכל הדרוש להם לאורך הטיפול בתיק – ובכל מה שקשור לפיצויים כספיים, אסור לשכוח שעבור משפחה המתמודדת עם פגיעה משמעותית, הפיצוי הכספי והתמיכה המשפטית, עשויים לשנות את חייהן ולהעניק להן את המשאבים הדרושים להתמודדות עם המציאות החדשה."
איך ניתן ליצור איתכם קשר לייצוג בתיק רשלנות בלידה?
"זה קל. כל מה שצריך זה להתקשר או למלא פרטים בטופס יצירת קשר. במידה וסיפור המקרה מעלה חשד לרשלנות רפואית בלידה אנחנו נתאם פגישה ונברר את פרטי המקרה. אנחנו נבחן את הנתונים, נציג מתווה לתהליך ונקבל החלטה אם אנחנו יוצאים לדרך משותפת."
הכתבה שלפניכם ממומנת ונועדה למטרות מידע כללי ושיווקי. אין לראות בתוכן הכתבה ייעוץ משפטי או תחליף לחוות דעת מקצועית. הכותב, מערכת האתר ו/או החברה אינם אחראים לפעולות שיינקטו על סמך המידע המופיע בכתבה ומומלץ לפנות לייעוץ משפטי מוסמך לפני קבלת כל החלטה בנושא.
info@magazinos.co.il
גילוי נאות:
'מגזינוס' הינו מגזין לקידום תוכן. הכתבות המופיעות בו הן בעלות אופי שיווקי ונכתבו על פי מידע שנמסר לנו. המערכת אינה אחראית למהימנות המידע והתוכן אינו מהווה המלצה לרכישת שירותים או מוצרים מהמפרסמים.