אפתח בוידוי קטן – לראיון הזה אני מגיע ממקום מעט סקפטי, בצל נתונים לפיהם אחת מתוך 5 חברות סבלה ב-3 השנים האחרונות מהשבתה שהובילה לנזקים כספיים כתוצאה מתקלות, משגיאות ומבעיות איטיות במערכת המחשוב הארגונית.
למרות המציאות בשטח והתחושה של מנהלי מערכות מידע רבים ש"זה לא בידינו", נראה שיהודה לסרי (מנכ"ל חברת 'רילטק' ומפתח 'AimBetter') מחזיק בפתרון מהיר ופרקטי להתמודדות עם תקלות מסוג איטיות מערכות, מסכים שמתרסקים, ניתוקי רשת, נעילות ב'דאטה בייס' ועוד.
אנחנו נפגשים במשרדי חברת ׳רילטק׳ באשקלון, ובמהלך הראיון מתגלה בפני אדם בעל יכולת לפשט סיטואציות מורכבות מהסוג שמטריד אנשי IT ומנהלי מערכות מידע רבים. להפתעתי הרבה ובשונה מפתרונות רבים הקיימים בתחום, לסרי מצליח בכישרון רב להציג פתרון מהפכני בכל הקשור לניטור וטיפול אוטומטי ומהיר בתקלות – ללא התערבות יד אדם.
“שאלה מעולה" מחייך אליי לסרי וממשיך. “תראה, מנהלי מערכות מידע מתמודדים עם מגוון של בעיות בחירום ובשיגרה, אבל אם צריך לתת להן כותרת, אז הייתי אומר שחוסר ידע באיתור שורש הבעיה זו הבעיה האמיתית ואני אסביר.
מצד אחד יש בעיות שקשורות לטיפול בחירום כמו איטיות במערכת, אי זמינות, שגיאות קוד אפליקטיביות וקריסות מסכים לצד בעיות בביצועים, בתשתית ובאבטחה – ומצד שני יש תקלות שמופיעות בשגרה כמו ניסיונות לחדור, לפרוץ ולגנוב מידע, או תקלות בתהליכים שרצים בלילה – כמו תוכנית המתכננת את תזמון החומרים והעבודה בארגון, שנראה כאילו עברה והסתיימה בהצלחה, אבל בפועל היא נפגעה, לא הסתיימה ואתה לא מקבל על כך איתות, וביום שתצטרך את פקודות העבודה הן לא יהיו זמינות, לא תוכל להאשים את הספק וגם לא את איש ה-IT – וכל זמן שיטפלו וינסו להתגבר על הבעיה, אתה מושבת והעסק לא עובד. אגב, זה קורה גם עם גיבויים ותהליכים שנופלים או נתקעים במהלך היום כמובן."
לסרי לא נרתע מהשאלה ומיד משיב "כשאני יושב מולך ומצביע על בעיה ספציפית, אז הכל טוב ויפה ואפשר לפתור אותה. אבל יש הבדל עצום בין טיפול בבעיה שמזוהה בצורה מובהקת – לבין טיפול וחקירה בניסיון להבין מאיפה היא צצה. עכשיו תדמיין מה עובר על איש סיסטם בחברה שסובלת מתקלה שלאף אחד אין מושג מה המקור שלה, כי אז אתה מתחיל 'לשדד מערכות' וכשהתהליך לא מסתיים, אתה פונה לבית התוכנה או למתכנת שאומרים לך ש"הכל נראה תקין" ושולחים אותך לאיש ה- IT. ובינינו, אין לו מה לבדוק מעבר למשאבים, לנפח ולמעבד ואז הוא חוזר אליך בלי שמצא כלום, ומרגע זה והלאה כולם מנסים לטפל בתקלה ומתחילים לעקוב אחרי לוגים, יורדים לתוך התהליך ובשורה התחתונה איש ה- IT, המתכנת ומנהל מערכות המידע עובדים על איתור התקלה, בזמן שהחברה לא מתפקדת, מאבדת זמן ופונקציונאליות ומפסידה כסף."
"ברור שכן, כמו שאתה לא רוצה להתעורר בוקר אחד ולגלות שפרצו וגנבו ממך מידע, אתה גם לא רוצה להמשיך להתנהל עם תקלה שאתה לא מודע לקיום שלה – כי משם אתה רק הולך ומסתבך."
"בהחלט, אני יכול לתת לך מאות דוגמאות והנה אחת מעולה – עשית סל קניות באחת מרשתות המזון, אתה עומד בתור לקופה והאשראי לא עובד, של מי הבעיה? רשת המזון תגיד שהבעיה היא של 'כספית', אבל בפועל היא זו שנמצאת בבעיה, כי היא תקועה ולקוחות לא יכולים לשלם בקופה – וכל זה מתחבר לעניין האיתור המהיר של התקלה, כי רק מי שמבין מהר היכן התקלה הוא המנצח, ואם מבעוד מועד היתה מתקבלת התראה שבעוד שעתיים האשראי לא יעבוד, אז תסכים איתי שהרשת היתה פותרת אותה בזמן והכל היה בסדר".
"הנה סיפור על סבל מיותר עם סוף שמח באחד מבתי החולים בארץ, שבמשך חצי שנה המצב שם היה בלתי נסבל. המערכות שמנהלות את קליניקות השיניים היו 'נופלות' ב- טיים אאוט בלי הכנה, ומבחינת רשת ושרתים – מסכים התרסקו, התקבלו הודעות על ניתוק רשת, בפועל היתה בעיה של נעילות קטנות שהיה קשה לזהות ב'דאטה בייס', שאילתות קיבלו טיים אאוט מהאפליקציה ובבסיס נתונים הכל "נראה תקין" – ובשורה התחתונה, כל זה הקשה מאוד על התפקוד של המחלקה. הרופאים התלוננו בלי סוף ואף אחד לא ידע למי מבעלי התפקידים הרבים צריך לפנות, ומי לוקח אחריות על כל התקלות"
"כן, זה בדיוק מה שהוא עשה וזה לא עזר לו. הוא מצא את עצמו תקוע בין יצרן התוכנה לבין צוות תשתיות בית החולים. כשבפועל בית התוכנה התנער מאחריות לבעיה בטענה שיש להם אלפי לקוחות שלא נתקלו בבעיה דומה, לצד בקשה לאיתור מהיר של מקור התקלה כדי שיוכלו לטפל בה."
"הסוף השמח הוא שבמצב הזה הם הגיעו אלינו, התקנו להם את 'AimBetter' ו- 10 דקות מאוחר יותר, המערכת שיודעת לקרוא נפילות אפליקטיביות ולשייך אותן לשאילתות, זיהתה אי הבנה בנוגע לשאילתה ספציפית שגרמה לבעיה – ומשם הדרך לפתרון היתה קצרה. בית התוכנה הבין סוף סוף מה הוא צריך לשפר בקוד, כך שזמן הריצה התקצר ומנע תקלות נוספות בהמשך".
"אני מסכים איתך שזה חריג בכל רמה, אבל תקלות קורות לא פעם בגלל שמידע נוסף מצטרף כל הזמן למערכת. הרי בפועל יש משתמשים חדשים שמצטרפים וכמו בהרבה פיצ'רים חדשים, כששני אנשים משתמשים בו בהתחלה אז הכל עובד טוב, אבל כשעובדים נוספים בחברה מצטרפים, פתאום מגלים שב- 10 משתמשים המערכת לא מתפקדת כשורה, ואז זה חוזר לעניין הגיבוי והאחריות – אתה יכול לומר שזה באחריות המפתח, שבתורו יגיד שאצלו הכל טוב והוא שולח את איש ה-IT שיבדוק. אבל מה לעשות שכל מה שאיש ה- IT יודע לעשות, זה להסתכל אם יש עומס על השרת, מבלי לפתור את התקלה – ומכאן אתה מתחיל לאבד זמן יקר עד שיגיע הפתרון, בתקווה שהוא גם נכון."
"האמת שבקלות ואני אסביר. 'AimBetter' מנתחת מיליוני פקודות בדקה, בזמן שכבני אנוש, אני ואתה מנתחים 3-5 פקודות בדקה – מתוך שלל האופציות הקיימות. זה אומר שאם אתה סובל לדוגמה ממערכת איטית, אז אתה פותח ומנתח את כל מה שרץ – ומדובר בהרבה מאוד נתונים, ובשונה ממך, 'AimBetter' מנתחת מהר! היא לא חושבת מה כדאי וצריך לנתח, אלא מנתחת הכל ובהכרח מאתרת את הבעיה האמיתית."
"זה קורה בגלל ש- 'AimBetter' מפגישה אותך עם הבעיה במקום שתחכה לרגע שהיא תתגלה. הדוגמה הכי טובה לכך תהיה חברה שצריכה להוציא משכורות ב- 10 לחודש, וב- 8 לחודש מגלים פתאום שיש בעיה במערכת, ועד שלא יתקנו אותה אז אין משכורות. לעומת זאת אם היה להם מנוי ל- 'AimBetter', אז ב- 3 לחודש הם היו מקבלים דיווח על התקלה העתידית והיו מגיעים מוכנים בתקינות לחלוקת המשכורות. אגב, זו הסיבה שנכון להיום אותם 700 ארגונים, חברות ועסקים בישראל נהנים מפתרון מוכח שמשלב טכנולוגיה חכמה עם שירותי DBA מתקדמים, ומאפשר להם למקסם את משאבי המחשוב. אגב, אנחנו מתגאים במתן שירות לחברות כמו רב בריח, מאנדיי, דיפלומט, H&M, נטפים, ברינקס ועוד."
"בשמחה רבה. מדובר בחברות מהתעשייה, SMB שאין להן יכולת להעסיק הרבה אנשי מקצוע ולהשקיע יותר מדי משאבים כדי לענות על כל בעיה בצורה מהירה. אלו חברות שאין להן ממש הדמיה או שרת של בדיקות והן לא מסוגלות לייצר סימולציה של סביבת אמת כדי להריץ טסט, וגם לא 'לסמלץ' הכל. הן פוגשות את הבעיות בסביבת האמת כשהמערכת עובדת בפרודקשן – ואז כל המשחק תלוי בכמה מהר הן מסוגלות לצאת מהבעיה."
"'AimBetter' היא מערכת 'SAAS' ואנחנו עוזרים לעסקים עם מערכות 'SQL SERVER' ו- 'ORACLE' שמוכנים להתקין מערכת 'SAAS'. בנוסף, אנחנו עוזרים לחברות שלא מחזיקות DBA במשרה מלאה אלא חיצונית, ולמאות עסקים שמשתמשים במערכות של בתי תוכנה או פיתוח של החברה – והמרכזיות שבהן SAP', 'PRIORITY', 'DYNAMIC AXAX', 'DYNAMIC NAV' ,'Mantis' ו-'SCExpert'"
"ממש לא. מדובר במערכת שכל הביצוע שלה נעשה בענן, כך שמצד הלקוח, כל מה שהיא עושה זה התקנה של רכיב תוכנה המאפשר 0 טביעות אצבע וללא פגיעה בביצועים. מתעקשים חצי אחוז CPU. בשורה התחתונה המערכת לא עובדת אצלך, לא מציגה או מנתחת אצלך נתונים, היא גם לא שומרת מידע של לקוחות, לא לוקחת להם משאבים ולא גורמת להם בעיות."
"המערכת נבנתה לכל אורכה במנגנון 'Secure-by-design', זה אומר שהמערכת מותקנת עם משתמש ללא הרשאות רשת וגישה לנתונים ובפועל, היא לא יכולה לעשות שום דבר שקשור בגישה למידע או לשינוי הגדרות בצד הלקוח. ל- 'AimBetter' אין יכולת לבצע פעולות INSERT ,UPDATE DELETE ,SELECT אלא רק לטבלאות מערכת של המנוע, ה- DATABASE ו- WMI."
"כישראלי טוב ו-DBA בעצמי, אני אענה לך בשאלה: אתה זוכר שפעם כדי לטפל ברכב היה צורך בשדרה של אנשים? טכנאים, חשמלאים, אנשי מקצוע שונים – לעומת היום שהכל חשמלי ולא צריך את שדרת האנשים. אז באותה מידה היום כבר לא צריך DBA, בגלל שהמערכת עושה הכל במקומו. חשוב לציין ש- 'AimBetter' מגיעה עם תמיכה אנושית והשירות נכלל בעלות המערכת, כך שבאמת לא צריך DBA לטיפול בבעיות. כל מה שנדרש זה מנהל IT, או בעל תפקיד שמנהל את המערכת ופותר בעיות 'דאטה בייס' במידה וקיימות. למעשה, אנחנו מעניקים שירותי DBA על פי צורך והשירות למערכת כלול בתשלום, ורק אם נדרש טיפול DBA אז משלמים לפי צריכה, מה שמפחית באופן מהותי את השעות של ה- DBA."
"זה נכון. אני מאפשר להתחבר ולהפעיל את המערכת לתקופה של חודש אחד בלבד. זה אומר שאנחנו מתחברים, מתקינים, מציעים את שירותי ה-DBA ומראים ללקוח כיצד השירות עובד – והאמת היא, שאם עזרתי ללקוח אחד אז אני שמח, כי אני יודע שהוא יביא לי לקוח נוסף. ובינינו? אני לא מכיר חברה או ארגון, שיטעמו את 'AimBetter' ואחרי 30 יום יוותרו על מערכת שמזהה כל בעיה באבטחת מידע, בתשתיות ובביצועים. ומניסיון, בעלי עסקים לא מוותרים במהירות על היכולת להבין לבד בעיות, לזהות במהירות את המקור ולמנוע תקלות עתידיות."
"הטוב הזה רק ממשיך" מחייך לסרי ומוסיף "מדובר בהתקנה קלילה שנמשכת 5 דקות וזהו. רכיב התוכנה מותקן באחד משרתי החברה ואין צורך במשאבים או באמצעים נוספים – לא שרת ייעודי וגם לא 'דאטה בייס'. מתקינים ומיד מתחילים לעבוד."
"אחרי השארת פרטים אנחנו יוצרים קשר, בודקים התאמה ושולחים הצעת מחיר. בהמשך אנחנו מתאמים התקנה, מעבירים הדרכה קצרה ויומיים אחרי זה אתה מתחיל לקבל מאיתנו דו'חות, אתה מבין את הבעיות וגם את הדרך לטפל בהן מהשורש."
"אני מציע לכל מי שרוצה לברר פרטים על 'AimBetter' כדי לשפר את רווחיות העסק ולשים סוף לאיטיות ולתקלות במערכת המידע – להשאיר לנו פרטים ואנחנו ניצור קשר בהקדם."