בימים האחרונים, השקלים האמריקאים חוו ירידות חדות כשהנשיא לשעבר, דונלד טראמפ, מעלה את ביקורתו על ראש הבנק המרכזי, ג'רום פאוול. טראמפ תיאר את פאוול כ'טיפש גדול' והאשים אותו בכך שהוא לא מוריד את רמות האינטרס, דבר שמחמיר את מצב הכלכלה ובמיוחד את השווקים.
### מה גרם לירידות המניות?
לאור הביקורת ההולכת ומתרקמת מצד טראמפ, משקיעים החלו לחשוש מהמדיניות המוניטרית שיכולה להתפתח בעתיד. ריביות גבוהות הן דאגה עיקרית עבור משקיעים, ולאחרונה פאוול הצהיר שהבנק המרכזי ימשוך את הריביות עד שהאינפלציה תתייצב.
כשהוא מתמודד עם מתיחות בכלכלה האמריקאית, טראמפ הוביל את הציבור להאשים את פאוול במצב הכלכלי הנוכחי, כשהשוק מפגין תסכול מהתנהלות התכנית המוניטרית.
### מה יקרה אם פאוול לא ישנה את כיוונו?
אם הבנק המרכזי ימשיך לחזות את הריביות גבוהות, השוק עלול להיתקל בקשיים נוספים. המניות, שהתייצבו באנרגיה מסוימת לאחר ירידות חזקות, יכולות לשוב לירידה במקרה של חזרה לעידן ריביות גבוהות יותר. טראמפ טוען כי ישנה אפשרות לשינויים במדיניות שיכולים להיטיב עם הכלכלה.
### טראמפ ופאוול: מה על האזרחים לצפות?
כשהוויכוח הציבורי בנושא הריביות והאינפלציה מתחדד, הנשיא לשעבר עשוי להפעיל לחצים נוספים כדי לשנות את המדיניות. השפעתו על הציבור לא נעלמת, והדבר עשוי להשפיע על התייחסות הבנק המרכזי לכל הנוגע לריביות בעתיד.
נראה כי גם אזרחי ארה"ב יחסרו ביטחון רב בנוגע למצב הכלכלי כאשר הם רואים את הביקורות הנוקבות שעלו מהנשיא לשעבר. למילים של טראמפ יש כוח, וגם אם הבנק המרכזי מדבר על יציבות, הציבור שואל את עצמו – האם הדברים יתייצבו שוב?
### סיכום
במשך מאות השנים האחרונות, ההתנהלות בבנק המרכזי לא יצאה מכלל של שינויים ומהפכות, וטראמפ הוכיח שהוא יוכל לגרום לשינויים. שווקים רגישים יכולים להימשך למצב של חוסר ודאות כלפי עתיד הכלכלה האמריקאית, ואם אירועי היסטוריה מלמדים אותנו משהו – לעיתים יש להיזהר מכל רעש שיכול להשפיע על עתידנו. כך שמבקרי המדיניות המוניטרית לא יימנעו מלשאול – האם טראמפ יעשה משהו שישפיע על חיינו?